Vier studenten van de HAS gaan onderzoek doen naar concurrentie tussen bestuivers in het gebied Moerenburg. Onder bestuivers verstaan we bijen, vlinders en andere insecten die bloemen bestuiven. Dit onderzoek richt zich specifiek op de concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen. De honingbijen zijn afkomstig van bijenkasten op diverse locaties in Moerenburg. Moerenburg is een kleinschalig agrarisch gebied aan de zuidoostelijke rand van Tilburg, dat bijzondere natuur- en landschappelijke waarde heeft. De vraag kan dan ook nadukkelijker worden gesteld: vormen de honingbijen een bedreiging voor de inheemse wilde bijen?
Concurrentie kan de biodiversiteit en de gezondheid van het ecosysteem in een gebied beïnvloeden
Onderzoek
In de afgelopen 20 jaar is er aardig wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar concurrentie tussen honingbijen en wilde bestuivers en de gevolgen hiervan. Veel van deze onderzoeken wijzen uit dat concurrentie met honingbijen in veel situaties een probleem vormt voor wilde bestuivers. Zo verzamelt bijvoorbeeld één kolonie honingbijen evenveel stuifmeel als nodig is voor 110.000 larven van wilde bijen. En in een van de onderzoeken kwam naar boven dat hommels hun foerageer-gedrag wijzigen bij toenemende concurrentie met honingbijen. Wie meer wil weten over de verschillende onderzoeken en de resultaten kan hier meer informatie vinden.
Onderzoekslocaties
Eén van de onderzoekslocaties is Volkstuinvereniging Moerenburg. Veel van de leden vinden het houden van bloemen, bloeiende kruiden en waardplanten even belangrijk als het telen van groenten en fruit. Er is dan ook veel aandacht voor biodiversiteit en soortenrijkdom en de ecologische waarde hiervan voor de omgeving. Vandaar dat aan de leden van de vereniging wordt gevraagd om hun tuinen open willen stellen voor het onderzoek, zoals ook trouw wordt meegedaan aan de jaarlijkse tuinvlindertelling.
Op het complex bevinden zich 3 bijenkasten en op het ernaast gelegen terrein van de voormalige waterzuivering staan er wel 27! De vraag die de studenten kregen is om te onderzoeken wat de invloed is van de bijenkasten op deze 2 locaties, zowel op het moestuincomplex als in de omgeving. Aan de Moerenburgseweg staan op een derde locatie 8 bijenkasten maar het onderzoek richt zich op de eerstgenoemden. Inmiddels zijn er 5 onderzoekslocaties aangemerkt, op het kaartje hieronder zijn ze weergegeven:

Over de opdrachtgever
Opdrachtgever Will van Sprang is als voorzitter van Werkgroep Behoud Moerenburg en jarenlang actief lid in diverse natuurwerkgroepen een autoriteit op het gebied van kennis over de geschiedenis en de natuurwaarden van dit unieke landschapspark. Van de bijna 1.200 planten- en dierensoorten die je er kunt vinden zijn er verschillende uniek voor Noord-Brabant en sommige zelfs voor Nederland.
Over de studenten
Graag stellen wij ons voor. Wij zijn eerstejaars studenten Toegepaste Biologie, een studie gericht op de bestudering van plant, dier, natuur en milieu.
- Amber Thielking (18) “Sinds ik me kan herinneren, wilde ik dierenarts worden omdat ik van dieren houd en ze wil redden. Nu ik ouder ben houd ik nog steeds heel veel van dieren, maar aangezien ik er niet tegen kan als dieren worden ingeslapen wordt dierenarts het niet meer voor mij. Daarom heb ik gekozen voor de studie Toegepaste Biologie. Ik wil nadenken over hoe ik Nederland en de wereld een betere plek kan maken voor mens, dier en plant.”
- Benthe van Poeijer (18) “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de natuur, van kleine plantjes tot grote dieren. Als kind zocht ik naar paddenstoelen en vlinders en keek ik vaak naar Freeks wilde wereld. Bij het kiezen van een studie was deze opleiding de enige die me aansprak, met een goede mix van praktijk en theorie. Later wil ik insecten onderzoeken, omdat ze cruciaal zijn voor de aarde.”

- Stijn Smit (19) “Ik doe deze studie omdat ik al mijn hele leven van dier en natuur houd, deze studie past daar goed bij door de gevarieerde lesstof die wordt aangeboden waarin we het over veel verschillende onderwerpen hebben. Na de studie wil ik graag dierengeneeskunde studeren en dierenarts worden.”
- Noah Ouhajou (18 jaar) “Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de natuur. Ik vond het leuk om in het bos en op het strand insecten en waterdiertjes te bestuderen. Deze interesse heb ik voortgezet in mijn studie Toegepaste Biologie, waar ik actief onderzoek doe. Het ontdekken van biologische vraagstukken en het oplossen van natuurgerelateerde problemen spreekt me enorm aan.”
De HAS Green Academy is een hogeschool waar 15 Hbo-opleidingen te volgen zijn. Er zijn twee locaties, één in Den Bosch (waar wij zitten) en één in Venlo. Ons onderzoek wordt uitgevoerd tijdens blok 3 en 4 van ons school jaar, van week 7 tot week 28. In week 28 presenteren we de resultaten op het symposium op de HAS.