Waarom doen we het eigenlijk?
De redenen waarom we moestuinieren zijn talrijk. Net als de paden die ons naar onze tuinen hebben gebracht. Waar de een per toeval bij Volkstuinvereniging Moerenburg terecht is gekomen, is er bij de ander een zorgvuldig proces aan voorafgegaan. Maar wat zoeken we eigenlijk in onze tuinen? Waarom moestuinieren we zo graag?
Annette en kleinkinderen (tuin 8)
Het unieke aan VTV Moerenburg is dat er geen ‘huisjes’ staan en alle tijdelijke bouwwerken aan een maximale hoogte moeten voldoen om deze in het najaar weer af te breken. Het is mooi te zien dat het complex er in de winter opgeruimd uitziet. Eind 2019 kregen we een bloementuin van 200 m2 aangeboden. Wij vonden dat fantastisch maar ook een hele uitdaging. Het Nederlandse weer maakt het niet altijd makkelijk. Wij zijn blij lid te mogen zijn van zo een prachtige volkstuinvereniging met een goede onderlinge sfeer en met zoveel verschillende inzichten.
Francine (tuin 18b)
Ben in de jaren tachtig lid geweest en er ook een aantal jaren uit geweest. In 1998 weer lid geworden. Moestuinieren en tuinieren in het algemeen is een onderdeel van mijn leven. Het genieten en verwonderen over alles wat groeit en bloeit. Volkstuinvereniging Moerenburg is een heerlijke plek met zijn bomen. Vooral ook vanwege het biologisch tuinieren en geen huisjes op het complex. We hebben fijn contact met elkaar en er is een goede saamhorigheid.
Bernadette (tuin 10)
Na 18 jaar lid te zijn vormt ‘het tuintje’ een vast onderdeel in mijn leven. Waar ik graag heen ga om me even los te kunnen maken van de dagelijkse beslommeringen en weg te zijn uit de stad. Het buiten zijn en het wroeten in de grond levert me een gevoel van vrijheid op, waar ik erg van kan genieten, evenals van de ongedwongen contacten. Dat ik als eindresultaat ook nog wat lekkere dingen mee naar huis kan nemen zoals tuinbonen, erwtjes of tomaten ervaar ik als pure bonus. Ik voel me thuis bij de biologische uitgangspunten en het ontbreken van huisjes, BBQ-mogelijkheden en muziek. Van dat laatste moeten we maar hopen dat dit zo blijft.
Pien en Corrie (tuin 35)
Een biologische moestuin op geen 300 meter van huis! Wij zijn ontzettend blij met de tuin die we nu hebben. Met heel veel vallen en opstaan proberen we onze eigen groenten te verbouwen. Soms hebben we alleen lege huisjes als we denken dat we prachtige wortels gaan oogsten. Andere keren hebben we ineens zo’n 100 paksoi en doen de buren de gordijnen dicht als we alweer met onze HelloFresh mand uit de tuin komen…. Die verrassing vinden we enorm leuk. Soms hebben de beesten in de tuin feest, andere keren wij wat meer. Super om ieder boontje of spruitje dat uit je eigen tuin komt te waarderen. Hiervan genieten en dat plezier te delen met anderen op de tuin is heerlijk!
Lucy (tuin 37)
Dat je zo’n bedje helemaal schoon hebt, alles met wortel en tak eruit getrokken, keurig aangeharkt met kleine kuiltjes erin voor bijvoorbeeld de kleine andijvieplantjes die je hebt voorgetrokken. Dat je dan die kuiltjes vult met water, voorzichtig de plantjes scheurt en plant. Dat dat kleine stukje tuin helemaal piekfijn in orde is geeft een gevoel van tevredenheid dat nergens anders mee te vergelijken is. Daar tuinier ik voor. Dat geeft haast nog meer voldoening dan het oogsten van diezelfde andijvie, want oogsten… dat is altijd nog maar de vraag.
Ben (tuin 26)
Met het kweken voor eigen kostje trad ik een beetje in de voetsporen van mijn vader, die ik als kind en wat oudere jongere wel eens hielp. Het wroeten in de aarde gaf en geeft een mooi tegenwicht tegen drukte in het hoofd. Meebewegen met de seizoenen voelt goed. Gespannen kijk ik de zaadjes uit de grond, de smaak van de eerste keeltjes is elk jaar weer een genot. Leren ‘hoe het moet’ blijf ik continu doen, er zijn namelijk altijd veel manieren en veel verrassingen. Je kunt er ook lekker eindeloos over ouwehoeren.
Hugo (tuin 42b)
Wij zijn geen klassieke volkstuin waar productie van groente en bloemen centraal staat. Bij de keuze van de tomaten die geteeld worden zie je dat goed: fijn experimenteren in plaats van produceren. Het lijkt me een goed idee om wat ‘praatavonden’ te organiseren over de variatie in de zienswijze van ons tuingebruik. Met een tuinschouwcommissie alleen kom je er niet. En dan al die bomen, er staan er wel 100. Dat geeft Moerenburg in vergelijking met andere volkstuinen een heel eigen karakter.
Bjorn (tuin 25)
Zonder enige moestuinervaring ben ik in 2020 gestart. Vanuit de leerstrategie trial and error ben ik gaan experimenteren. Daaruit ontstaan (nieuwe) inzichten. Naast groenten heb ik mijn zinnen op verschillende kruiden gezet. Van afgedankte spullen heb ik kweekkassen en kweektunnels gemaakt. Ook heb ik op de tuin het ‘Benkske’ geplaatst. Het is een heerlijke plek om de tuin te overzien en te overpeinzen hoe je een kaal stuk grond kunt omtoveren tot een groene oase.